Besök högfjällshotellet i norska Finse

Om du vill uppleva ett norskt högfjällshotell finns det många att välja mellan. Alla hotell är dock inte över hundra år gamla och ligger på Bergenbanans högsta punkt. Finse 1222 är ett speciellt hotell som har en särskild plats i norrmännens hjärtan.

Finse är en liten ort som ligger i den stora nationalparken Hardangervidda. I området är det arktiskt klimat som råder året runt på grund av den höga altituden. Finse ligger 1222 meter ovanför havsytan och därför har högfjällshotellet fått namnet Finse 1222. Hardangervidda är Europas största högfjällsplatå och det finns otroligt många naturupplevelser för den som är intresserad av unik flora och fauna.

På Finse finns bara högfjällshotellet, ett DNT-vandrarhem och en tågstation. Hotellet har en liten butik med skidutrustning, kläder, livsmedel och alkohol. Det finns även en restaurang, en bar och ett diskotek på hotellet. Rummen varierar i skick och en del är ganska slitna, medan andra är mycket fina och nyrenoverade. Lite kuriosa är att drottningen av Norge brukar resa upp till Finse med sitt privata tåg och övernatta utanför. Har man lite tur kan man få se henne i restaurangen.

Kombinera med en skidresa i Geilo

På Finse åker man mest längdskidor, för det finns inte några större utförsbackar. Vill du hellre åka utför kan du besöka den närliggande orten Geilo. Den ligger precis nedanför Hardangervidda och därför passar det perfekt att kombinera ett besök på Finse med en skidsemester. Du kan boka ett paket med skidresor och boende till Geilo om du är sugen på att upptäcka en av Norges mysigaste skidorter.

För att komma till Geilo tar du helt enkelt tåget från Finse och hoppar av på den första stationen. Det tar ungefär 30 minuter att komma dit. På sommaren kan du istället välja att cykla den berömda Rallarvägen nerför berget från Finse till Geilo och sedan hela vägen till Flåm. Cyklar går att hyra på Finse.

En upplevelse för varje årstid

Om du nämner Finse 1222 för en norrman brukar de få något drömskt i blicken, för det är en plats som nästan är legendarisk i Norge. Hotellet är till exempel scenen för deckaren 1222 över havet som har skrivits av den norska författaren Anne Holt. Finse var även vinterplaneten Hoth när Star Wars-filmen The Empire Strikes Back spelades in.

På vintern är det många som tar in på hotellet för att åka skidor, prova på kite-skidåkning eller för att bara njuta av den vintriga miljön. På sommaren kan man vandra till flera olika DNT-hyttor som ligger utplacerade över Hardangervidda, eller cykla Rallarvegen som nämndes tidigare. Finse 1222 arrangerar många olika aktiviteter och det är ett mycket familjevänligt hotell. Räkna med att få betala 1500 norska kronor för en natt i delat dubbelrum, men då är middag och frukost inkluderat.